ENERGYS

A LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA TÉLEN II.

Ing. Darina Havlíčková

A tél a naptári év végén kezdődik és márciusig tart. A pihenés és a rövid nappalok időszakában a lovak etetésekor is ügyelnünk kell arra, hogy az adagok könnyűek, ugyanakkor táplálóak legyenek, és megfelelő tápanyag-, nyomelem- és energiatartalommal rendelkezzenek. Kismértékű igénybevétel mellet is elegendő ásványi anyagot és vitamint kell biztosítani (Energys PONY), a szabadban tartott lovaknál figyelembe kell venni a hőmérséklet csökkenését, azaz olajat kell adni a takarmányadaghoz (Energys OMEGA) és száraz takarmányok helyett inkább nedves mash-t kell készíteni (Energys NATURE termékcsalád), ha biztosítani tudjuk, hogy a takarmány áztatáskor ne fagyjon meg.

A lovak téli takarmányozása közvetlenül kapcsolódik a Lovak takarmányozása ősszel című cikkben szereplő ajánlásokhoz. Az őszihez hasonlóan a téli takarmányozásban bekövetkezett változás inkább a legelő, tenyész- vagy hobbilovakra vonatkozik, mint a sportlovakra. A hobbilovak és tenyészlovak esetében a szárazanyag- és vízbevitelt a füves legeltetéshez hasonló arányban kell növelni A legmegfelelőbbek a különböző típusú mash-ek, vagy komplex kivitelben (Energys MASH), vagy egyedileg keverve a gazdaság tarkamányaiból (Energys cukorrépaszeleteklucernamalátavirág, zab, stb.). Természetesen, mint egész évben, a minőségi széna ilyenkor is elengedhetetlen, ideális esetben ad libitum (azaz mindig rendelkezésre álló vagy étvágy szerint). Télen a fiatal fű- vagy lucernaszéna is nagyon alkalmas. A szenázs kiváló téli takarmány. A kiváló minőségű, lovak számára összeállított fiatal szenázs képes teljes mértékben helyettesíteni a téli legeltetést, és elegendő energiát, fehérjét és nyomelemet biztosít a lovak számára.  Sajnos, a cseh istállókban a lovak számára előkészített minőségi szenázs látványa inkább a kivétel, mint a szabály. Ez nagy hiányosság a lovak etetését érintő cseh megközelítésben. Határainktól nyugatra, ahol a lótenyésztésnek és a sportcélú lóhasználatnak sokkal nagyobb hagyománya van, szinte pontosan az ellenkezője a helyzet.  Az ottani takarmányadag nagy részét a szenázs teszi ki, kisebb része pedig széna, és ez többnyire egész évben így van.  A kevesebb betakarítási munka, a jobb takarmányminőség és a pormentesség egyértelműen a szenázs mellett szól. Az egyetlen feltétel, amelyet a mi istállóinkban nehezebb teljesíteni, a lovak száma, hogy egy bála szenázs legfeljebb 5 napon belül elfogyjon. A 40% szárazanyag-tartalmú szenázs etetése mellett akár 10 kg/ló/nap mennyiséget is megetethetünk. Így 10 lóval, napi 100 kg/nap fogyasztás mellett egy közepes szenázsbálát (kb. 400-500 kg) elég könnyen meg tudunk etetni ennyi idő alatt. Ekkor az igazi és egyetlen feltétel csupán a szenázs MINŐSÉGE, és bármely közepes méretű istállónak esélye van 4-5 napon belül minden nehézség nélkül megetetni a bálát. Ha a szenázs magasabb, 40-50%-os szárazanyag-tartalommal rendelkezik, sokkal kevésbé hajlamos a másodlagos erjedésre, túlfagyásra stb., és hosszabb ideig jó minőségű marad, ha nagyobb hosszúságúra vágják (min. 5 cm), jól serkenti a rágást és biztonságos a lovak számára.

A hobbi- és sportlovak általában kevésbé stresszesek télen, ezért a különböző méregtelenítő, támogató és terápiás kezelések alkalmazására ez az időszak a legmegfelelőbb (Energys MASHEnergys OMEGA GOLDEnergys OMEGA, máriatövis). Olyan takarmányokat is etethetünk, amelyeket tiltott anyagtartalmuk miatt nem adhatunk a sportszezonban (gyógynövények, malátavirág, rizskorpa stb.).

Kiváló eszköz a minőségi szőrcsere elősegítésére minden lókategóriában a téli időszak végén az egész vagy extrudált lenmag adagolása (Energys OMEGAOmega GOLD).

A lovak téli legeltetése nagyon korlátozott, és még a melegebb teleken is számolni kell azzal, hogy a lovak által legelt régi gyepeknél túllegeltetetés jelentkezhet, vagy nem megfelelő gyógynövényeket és növényeket tartalmazhatnak. Ebben az időszakban, ha a lovak 2 óránál hosszabb ideig vannak kint, mindig elegendő mennyiségű szénát kell a karámban tartani. A széna biztosítja a folyamatos rostbevitelt, és a szénakínálat megakadályozza, hogy olyan nem megfelelő növényzetet vagy növényeket legeljenek, amelyeket általában nem ennének meg, és amelyek emésztési problémákat okozhatnak.

A téli időszak végén, azaz március elején a sportlovaknál elkezdhető olyan takarmány adagolása, amelyet a sportidény alatt esznek (Energys STANDARDEXTRA, müzli az Energys PREMUIM termékcsaládból) és több zab is adható. Márciusban tehát lassan e kell kezdeni az áttérést az extenzív, támogató és könnyű fejadagról egy koncentráltabb, magasabb energiatartalmú és magasabb gabonatartalmú fejadagra.

Fotó Eliška Váchalová